Feb 152018
 

filokafee-centoview-1Een gloednieuw initiatief voor de denkers en de peinzers onder ons. We kregen het enthousiaste aanbod van vrijwilligster Désirée Van Gerwen om een Filokafee op te starten. En daar gaan we graag op in. Het Paviljoentje in het park achter de bib lijkt ons de ideale plek om samen te hersenstormen over de kleine en grote levensvragen.

Een praatgroep waar luisteren even belangrijk is als spreken en waar doorgronden en begrijpen het moto is.

Jouw persoonlijke mening is van tel !

 

Inschrijven (gratis) via bibliotheek@halle.be
Locatie: Paviljoentje bib Halle – Basiliekstraat 124
van 14.00-16.00 uur / maandelijks op donderdag / start op donderdag 1 maart

Een greep uit onze filosofieboeken om digitaal al eens te snuisteren vind je hier.

Feb 062018
 

Je kblind-datean er niet naast kijken deze dagen. Menige winkeletalage kleurt passioneel rood en de hartjes zijn alomtegenwoordig. Door een overdosis liefde en romantiek zijn bij ons weten nog geen slachtoffers gevallen, dus ook de bib doet een liefdevolle inspanning! We geven jullie de kans om op blind date te gaan met een boek. Er liggen ingepakte romans, verhalen en gedichtenbundels over de liefde op onze thematafel in de inkomhal. Verras jezelf, vrienden, geliefden, huisgenoten,… met een liefdevol pakketje. Kans op een gebroken hart: nihil!

Digitaal kiezen uit onze collectie? We stellen deze lijstjes voor:

romantische literatuur 

romantische komedie 

Informatieve boeken over de liefde

Zoek de kandelaars en kaarsenhouders al maar bij elkaar. Het wordt een knus en gezellig weekend!

Jan 112018
 

poezieServaisacademie en de bib stellen voor:

di 23/01: 16.30u-17.30u

Poëtisch theekransje op de jeugdafdeling. Nestel je met een drankje en een koekje in onze knusse luisterhoek en geniet van gedichten en verhaaltjes. Voor iedereen van 3 tot 99 jaar!

woe 24/01: 14.00u-16.00u

Taalacrobaten van de afdeling ‘Woord’ rammelen op speels-poëtische wijze met uw voeten. Terugrammelen is toegestaan.

Locatie: Bib Halle

Dec 112017
 

Processed with VSCO with e5 preset

Je bib wenst je een fijne kerstperiode en deelt wat inspirerende lijstjes uit om het tijdens de feestperiode extra gezellig te maken. Nu het koud en vroeg donker is kruip je al eens sneller met een boek in bed, of ben je sneller in de stemming voor een hartverwarmende film. De keuze is groot, dus gidsen we je door het enorme aanbod met wat specifieke tiplijstjes.

Wie de literatuur in wil duiken tippen we deze lijst. Deze titels werden in het Nederlandse tv-programma ‘De wereld draait door’ uitgekozen als favoriete boeken door een aantal boekhandelaars. De bib zelf koos deze winterse mix voor je uit.

Wie de muziekscene het afgelopen jaar wat uit het oog verloor, kan een inhaalbeweging maken door volgende albums eens in huis te halen. Deze artiesten kregen veel aandacht in de muziekpers.

Voor de jongeren hebben we dit winters lijstje en als gezin kan je hier de ideale familiefilm reserveren.

Geen feestje zonder eten en drinken… Smakelijk en santé!

Misschien heb je wel wat tijd en zin om een volgende vakantie te plannen? Met deze reisgidsen kan je alvast beginnen wegdromen.

Het ideale moment om van je huis een gezellig nest te maken. Check deze boeken over woninginrichting.

Na de feesten is het meestal tijd om werk te maken van al die goede voornemens. We geven alvast een duwtje in de rug met een selectie rond bewegen/voeding.

Wie niet genoeg van lijstjes kan krijgen verwijzen we graag door naar deze plek op onze website.

Prettige feesten en tot binnenkort in de bib.

Nov 202017
 

22343-1

Iedereen welkom op donderdag 23 november om 20.00 uur voor een gesprek met filosoof Patrick Loobuyck over identiteit, diversiteit en hoe samenlevingsproblemen kunnen worden opgelost met gezond verstand.

Locatie:  Wereldcafé (Oude post, achter de basiliek. Kardinaal Cardijnstraat 9) / € 3 – gratis voor scholen en – 18 jarigen

Inschrijven via bibliotheek@halle.be

Er gebeuren vandaag veel dingen die het samenleven ronduit ingewikkeld maken. Aanslagen, vluchtelingen, populisme: velen schreeuwen hun onzekerheid en angst uit. En de debatten gaan hard tegen hard. Het gevolg daarvan is dat we dreigen te vergeten hoe we kunnen samenleven. We mogen ons niet uit elkaar laten spelen, schrijft Patrick Loobuyck. Hij pleit ervoor dat we ons inspannen om te verbinden in plaats van te polariseren. Daarvoor moeten we elkaar ernstig nemen. We hebben een brede consensus nodig die de samenleving schraagt en vertrouwen geeft. In ‘Samenleven met gezond verstand’ verheldert en concretiseert Patrick Loobuyck de morele uitgangspunten en de sociale mechanismen van ons samenlevingsmodel: vrijheid, gelijkheid, wederkerigheid en solidariteit. Redelijkheid kan ons redden.

Patrick Loobuyck studeerde godsdienstwetenschappen aan de KU Leuven en moraalwetenschappen aan de UGent. Hij is momenteel als hoogleraar verbonden aan het Centrum Pieter Gillis van de Universiteit Antwerpen. Hij is ook als gastprofessor verbonden aan de vakgroep Wijsbegeerte en Moraalwetenschappen van de UGent. Patrick Loobuyck is een belangrijke stem in het publieke debat. Zijn stukken verschijnen o.a. in Knack, De Standaard, De Morgen en Le Soir.

Organisator: Masereelfonds Halle en Bibliotheek Halle / in het kader van November Wereldmaand

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Nov 142017
 

tourneekadeeAanstaande zaterdag strijkt Toernee Kadee neer in CC ’t Vondel. Een hele namiddag (14u-17u) vol (gratis) creatieve activiteiten voor kinderen! Ook de bib doet mee: In de VERTELBEL kunnen alle ‘brave kinders’ luisteren naar de verhalen uit het pedagogisch onverantwoord voorleesboek van Tante Bees en Tante Toes. Over een ijdeltuit, liegebeest, deugnietje, plaagstaart … DE GOEDNIEUWSSHOW – Samen met de BIB en Ringtv geeft de jeugd het goede voorbeeld: positief nieuws op de beeldbuis! Kom langs op onze redactie, stoom een eigen positief, welgemutst nieuwsitem klaar en neem het op in onze green key studio! http://www.toerneemondialle.be/toernee-kadee/

Okt 252017
 

Goed nieuws. Bib Halle werd genomineerd voor een Bib Web Award voor de BookFace-race die we organiseerden. Op 4 december 2017 reikt de Bibliotheekschool van Gent deze awards voor de vierde keer uit voor verdienstelijke websites en -toepassingen binnen de Vlaamse bibsector. Je kan voor ons stemmen in de categorie ‘Tous ensemble: project met nadruk op participatie’. Stemmen kan van 25 oktober tot 10 november.

Doe mee en stem ons naar de overwinning via https://nl.surveymonkey.com/r/bibwa2017

De BookFace-race daagde onze bezoekers uit om tijdens de zomervakantie een foto te maken waarin de cover van een boek samensmolt met hun gezicht. Zoals de foto’s hieronder laten zien. Heb je de actie toen gemist en heb je alsnog zin om het eens uit te proberen? Dan kan je hier een selectie ideale BookFaceboeken vinden. Sinds de actie is deze opdracht trouwens vast onderdeel geworden van onze rondleidingen voor scholen. Altijd een leuk moment!

DSC_0030

DSC_0004 DSC_0002

DSC_0023

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Okt 122017
 

20170418_DigitaleWeek_Social_Images_FacebookTwitterProfile_1De Digitale Week is een jaarlijkse campagne in heel Vlaanderen om mensen digitale vaardigheden bij te brengen, ze mediawijs te maken en volop te laten genieten van de mogelijkheden van digitale cultuur.

Van 20 oktober tot en met 5 november 2017 loopt de twaalfde editie van de de Digitale Week. Tijdens deze extra lange editie organiseren heel wat organisaties in Vlaanderen en Brussel  activiteiten waarbij het gebruik van multimedia centraal staat.

Ook in onze bib brengen we de collectie rond  digitale media en informatie onder je aandacht en hebben we twee leuke workshops voor jongeren en een lezing voor volwassenen. Ook ons personeel krijgt een digitaal kantje. Favoriete lijstjes van boeken, films en muziek van het bibpersoneel kan je scannen via een QR-code. Installeer alvast een app op je smartphone om onze lijstjes te scannen en ons wat beter te leren kennen!

Traditioneel houden we tijdens oktober ook onze jaarlijkse boekenverkoop. Fijne leeswaren kan je voor een zacht prijsje in de kelder op de kop tikken. De verkoop loopt van 20 tot 28 oktober.

Op het programma:

Twee workshops voor jongeren van 10-14 jaar:

Lezing:

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Sep 252017
 

Affiche Van brabbelen tot babbelen

Zichzelf uiten, communiceren, nieuwe dingen leren, overal heeft een kind taal voor nodig. We staan stil bij de vraag hoe een kind taal verovert en geven tips hoe je het daarmee kunt helpen.

Spreker: Karen Torfs (KUL)

Donderdag 5 oktober 2017 – 20u.

Locatie: Bibliotheek

Inschrijven (gratis): kindbeleid@halle.be – 02 365 97 13

Aug 172017
 

30339334381_ec44e13928_oIn het Smart Café leer je je smartphone nòg beter kennen. Al doende ontdek je wat je allemaal met je toestel kan doen. We maken je wegwijs in het aanbod van duizenden apps zodat je de must-haves leert kennen. Uiteraard is er ook ruim de tijd voor vragen. Alle sessies zijn toepasbaar in dagelijks gebruik en er is veel ruimte voor oefening.
Het Smart Café is er voor iedereen die een Android-smartphone of een iPhone heeft.

We voorzien vier sessies die je afzonderlijk kan volgen maar je kan ze ook alle vier volgen.

Praktische info:

Neem je eigen smartphone en toebehoren mee. Voor deze workshops heb je de gegevens van je Apple ID of je Google-account nodig. Inschrijven via bibliotheek@halle.be of via Archeduc. € 5 per sessie. (Onder begeleiding van Dirk Nys.)

Data:

 

 

Aug 072017
 

De bibliotheek is gesloten op dinsdag 15 augustus omwille van Onze Lieve Vrouw Hemelvaart. Maandag maakt de bib een brug. Tijdens onze sluitingsmomenten kan je steeds inleveren via de inleverbus. 28 augustus sluit de bib voor een studiedag.

Wil je graag wat ontspanning in huis halen voor deze sluitingsdagen dan kan je nog de hele week bij ons terecht. Zaterdag zijn we zoals gewoonlijk ook open van 10.00 tot 16.00 uur en zondag is de bib van Essenbeek open van 10.00 tot 12.00 uur. Wie dit filiaal nog nooit bezocht raden we een bezoekje zeker aan.

Wist je trouwens dat:

  • bib Essenbeek een dvd-collectie heeft met de allerbeste tv-series en leuke kinderfilms
  • er een boekenruilkast staat: Geef een boek, neem een boek!
  • er een heleboel tijdschriften zijn (Actief wonen, Foodies, Goed gevoel, Home and garden…)
  • er sinds kort een inleverbus is voor gebruik buiten de openingsuren
  • het er heerlijk ruim is en er nieuwe prentenboekenbakken zijn
  • Essenbeek op fiets- en wandelafstand van bib Halle ligt (8 min. – 26 min.)

Afsluitende boekentip: check het ‘Maria boekenlijstje’. 😉

Jul 052017
 

gettyimages-179708539a_custom-dd4c9a523f4dd7e51ecd28aaba8a01c9c4f2cc38-s900-c85

De bib heeft een koffer vol inspirerend materiaal voor je klaar om optimaal van je zomervakantie te genieten. Omdat ontspannen met spanning voor vele lezers een ideale combinatie is op vakantie, hebben we een  lijstje eersteklas spannende zomerliteratuur. De globetrotters onder ons verwennen we met een portie inspirerende reisliteratuur en de filmliefhebbers sturen we ‘on the road’ met de beste roadmovies.

Wat nog?

Tot slot nog een lijstje interessante reisapps waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Een fijne vakantie iedereen!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren